Historie

Historie

PASSAGE ZUIDPOORT SINDS 1934

De Passage Zuidpoort is in 1934 ontworpen door de Bredase architect Frans Mol. Met de bouw van deze moderne winkelpassage zou Breda zich kunnen meten met andere steden. Al in 1935 werd de passage geopend en is tot op heden gaaf bewaard gebleven.

Opvallend zijn de wandschilderingen die Jan Strube voor de Passage maakte. Aan de zijde van de Dr. Van Mierlostraat, onder het wapen van Breda, drie vrouwen die de welvaart symboliseren. Aan de zijde van de Ginnekenstraat vaart een schip met de naam De Welvaart Breda binnen. Aan de linkerzijde staat de bevolking van Breda, aan de rechterzijde staan de notabelen. De man met de rol papier in de hand is de bouwondernemer Van Poppel.In ambstkostuum de toenmalige burgemeester Van Sonsbeeck, die staat te praten met een jongere man: Frans Mol.

Frans Mol was als architect een belangrijk voorvechter voor het behoud van het historische schoon in Breda. Zo was hij lid van de Commissie voor de restauratie van de Grote Toren de Monumentencommissie. Behalve dat hij vele gebouwen in Breda heeft neergezet, is hij onder andere ook verantwoordelijk geweest voor de restauraties van de Sint Joostkapel aan de Ginnekenstraat en het pand tegen de Grote Kerk aan waar tegenwoordig Cafe De Kleine Wereld in is gevestigd

Fotopersbureau Het Zuiden, Stadsarchief Breda. Breda Beeldcollectie:19450469

WANDSCHILDERINGEN – JAN STRUBE

Evenals zijn neef Chris Mol, de bekende Etten-Leurse huisarts, stamde hij af van de Prinsenbeekse bakkersfamilie Mol.

Na de lagere school ging Frans waarschijnlijk eerst naar de Ambachtsschool. Hierna bezocht hij de Rijks-HBS aan de Nassaustraat in Breda. Dat hij naar deze school ging lag voor de hand, zijn oudere broer Lon zat al op deze school en het was dicht bij zijn ouderlijk huis in de Sophiastraat.